Opcje przeglądania

Żywność ekologiczna

Dlaczego warto ją spożywać?

Żywność ekologiczna powinna być w charakterystyczny sposób oznakowana. Widniejący na opakowaniu napis „żywność ekologiczna” lub „zdrowa żywność” nie oznacza, że jest to taki produkt. Aby to zweryfikować szukajmy na etykietce logo certyfikatu w postaci listka utworzonego z gwiazdek, na zielonym tle (tzw. Eko liść). Dopiero takie logo daje nam gwarancję, że nabywana przez nas żywność jest ekologiczna. Takim logo sygnuje się również wyroby spoza Unii Europejskiej, które spełniają wspólnotowe normy rolnictwa ekologicznego. Żywność ekologiczna powstaje z ekologicznych płodów rolnych i jest przetwarzana zgodnie z ekologicznymi metodami produkcji. Rolnictwo ekologiczne to taka metoda gospodarowania, w której stosuje się tylko środki naturalne: obornik, komposty, nawozy zielone, nawozy zwierzęce oraz minerały występujące w przyrodzie zamiast nawozów sztucznych. Zwierzętom zaś zapewnia się pasze gospodarskie, ściółkę oraz ruch na świeżym powietrzu.

Żywność ekologiczne nie jest genetycznie modyfikowana. Czyste środowisko w jakim znajdują się gospodarstwa ekologiczne pozwala wyeliminować lub przynajmniej znacznie ograniczyć zanieczyszczenia powodowane przez przemysł. Gospodarstwa te podlegają kontroli jednostek certyfikujących, po której uzyskują specjalne certyfikaty. Jakość żywności ekologicznej z atestowanych gospodarstw wynika z ekologicznych metod produkcji oraz czystego środowiska. Ponieważ nie stosuje się środków chemicznych otrzymane produkty są wolne od zanieczyszczeń.

Żywność ekologiczna jest bogata w naturalne składniki i witaminy, a jej smak można łatwo odróżnić. Bardzo ceniona jest wysoka wartość biologiczna żywności ekologicznej, którą dawniej miały produkty naturalne, wytworzone w nieskażonym środowisku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl